Quantcast
Channel: Roder Journaal » Yvonne van den Berg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Praten over oorlogsgeschiedenis

$
0
0

RODEN –  Historici, theatermakers, nabestaanden en overlevenden spreken maandag 11 april over de oorlogsgeschiedenis van Roden in De Pompstee in Roden.

De oorlog na 70 jaar in Roden’ is samengesteld door de Historische Vereniging Roon en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Joodse kampoverlevende Maurits Valk vertelt zijn verhaal, net als Jantje Bonthond; haar ouders waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de NSB. Er worden tevens delen van het theaterstuk Verlorenopgevoerd. Yvonne van den Berg speelt een fragment uit haar theatervoorstelling De viool van mijn moeder.

Herinneringen

Jantje Bonthond en Maurits Valk worden geïnterviewd door Gemma Groot Koerkamp van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. “Het gaat over de oorlogsjaren, wat we hebben meegemaakt en wat ik er persoonlijk nog van weet”, vertelt Maurits. “We hebben met zijn negenen (ouders en zeven kinderen) in het concentratiekamp gezeten.” Eerst in Vught, daarna in Westerbork en eind 1944 Theresiënstadt. “Dat was één van de laatste treinen. We hebben daar de bevrijding door de russen meegemaakt.”

Gastspreker

Het gezin is één van de weinigen grote die compleet terugkomen. “Ik was bijna twee toen we de kampen ingingen en bijna vier toen we er weer uitkwamen. Ik heb er wel trauma’s aan overgehouden. Onbewust heb je toch dingen meegemaakt.” Met name dat hij erg ziek is geweest en de eenzaamheid die daaruit voortkwam is het grootste trauma geweest. “Bij de bevrijding kon ik er ook niet over praten, had een stuk achterstand. Vooral sinds ik als gastspreker actief ben, lezingen geef en me er meer in verdiept heb voel ik ook beter. Ik schilder en dat is ook een hele goede therapie.” Ook is een boek verschenen: ‘Littekens kun je niet wegwassen’.

Schrijven

Hij is niet de enige in de familie die de gebeurtenissen van zich afschreef. Zijn vader en broers ook. Regelmatig dreigde het gezin ook doorgevoerd te worden. Maurits noemt enkele voorbeelden, waaronder toen ze van Vught naar Westerbork gingen. “We zaten toen net niet in een trein daarna, die ging direct door naar Auschwitz.” Maurits gaat elke jaar naar Westerbork op 4 mei. Ook voor lezingen komt hij er veel. Naar Vught is hij niet meer geweest. “In 2008 ben ik teruggegaan naar Theresiënstadt. Daar heb ik het crematorium bezocht waar vader heeft gewerkt.”

De oorlog na 70 jaar is een project van het Herinneringscentrum in samenwerking met Historische Verenigingen in Drenthe, Groningen en Friesland. Aanvang 19.30 uur in De Pompstee in Roden. Aan de geïnteresseerden wordt 7 euro entree gevraagd voor koffie en koek. Opgeven is niet nodig.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images





Latest Images